Найдорожча кава в світі

Як і у випадку з практично всім іншим кави, батьківщина найдорожчого – теж Ява. Більш того, не тільки самого дорогого, але і самого рідкісного і незвичайного, адже випускає його близький родич відомого всім нам по книгах і фільмах мангуста Рікі-Тікі-Таві.
В американському англійською словом Java досі часом називають будь-яку каву. Невипадково чашка з цим димлячим ароматним напоєм є символом і однойменного мови програмування.

А ми … Ми погано знаємо історію. У російській мові такого релікта немає. І ми давно забули про те, що практично всі кавові дерева на планеті – родом з індонезійського острова Ява. Але в Індонезії вже в 1878 році епідемія іржі, викликана найнебезпечнішим ворогом кавового дерева – іржа грибом Hemileia vasatrix, – заразила все плантації на архіпелазі. Загинули всі дерева, крім тих, що росли на висоті понад кілометр над рівнем моря. І з тих пір арабіка – кавове дерево аравійське (Coffea arabica) – вирощується на Яві тільки високо в горах.

Голландські колонізатори намагалися садити Ліберіка (Coffea canephora var. Liberica), але в 1890 році новий різновид іржі знищила і ці посадки. Зрештою відповіддю хвороби стала більш гірка і менш запашна, але зате стійка до іржі робуста (Coffea canephora var. Robusta) – зараз на неї припадає близько 90% всього вирощуваного в Індонезії кави.

Чашка копи-лувак

Аристократи від природи

Як і у випадку з практично всім іншим кави, батьківщина найдорожчого – теж Ява. Більш того, не тільки самого дорогого, але і самого рідкісного і незвичайного, адже випускає його близький родич відомого всім нам по книгах і фільмах мангуста Рікі-Тікі-Таві, якого на латині звуть Paradoxurus hermaphroditus, а простіше – азіатська пальмова цивета. Він же відомий під масою інших імен: виверра, пальмова куниця, пуншевих кішка … А на самій Яві його звуть мусанг азійський, або Лувак (а не лювак).

Що досягає в довжину близько півметра звірок і справді “парадоксальний”: має хвіст приблизно такої ж довжини, як і тіло, і не дурень випити. Правда, лише слабоалкогольний “пунш” – заграв пальмовий сік (за що і заробив одне зі своїх імен), який він закушує фруктами і ягодами. Зокрема, ягодами кави.

Як і личить настільки незвичайною твариною, мусанг азійський ведуть аристократичний спосіб життя: вдень сплять в темних печерах, а вночі посилюють. І, само собою зрозуміло, закушують. Причому вибираючи для цього лише самі стиглі і смачні ягоди.

Отже, перший етап виготовлення копі-Лувак (kopi luwak) – самого незвичайного кави – полягає у відборі тільки кращих ягід за допомогою безпомилкового інстинкту циветт.

А другий етап на шляху до наіексклюзівнейшему кави світу, якого щорічно на планеті виробляється лише близько 500 кілограмів, починається в харчовому тракті мусанг азійський, які перетравлюють навколишнє м’якоть і екскретують зерна. Справа в тому, що до складу шлункового соку цих звірків входить цебітін, який розщеплює протеїни кавових зерен, що і надає копі-Лувак особливий смак з легкою гіркуватістю, виразним відтінком вершкового масла і меду, а також стійким приємним післясмаком. При подальшому обсмажуванні, дуже обережному і легкому, такий смак посилюється і стає більш насиченим.

В Індонезії давно помітили і оцінили діяльність цих чотириногих, і селяни стали збирати неперетравлені, повністю збережені кавові зерна. Потім їх промивають і обсмажують, так що при вживанні копі-Лувак можна сміливо забути про своєрідному способі його приготування і пити напій, що бадьорить спокійно.

Можна, звичайно, наловити мусанг азійський і годувати їх ягодами кави в промислових масштабах. Але при цьому у них не буде можливості вибору тільки самих хороших ягід, а значить, продукт буде несправжнім.

Ціна

Оптова ціна кілограма необжаренного копі-Лувак становить від 100 до 300 доларів, а продають його за кордоном нечисленні фірми зазвичай пропонують ціну понад 350 доларів за кілограм. Це в п’ять разів вище, ніж у “Чорного золота” – кава з ямайських Синіх гір, онлайн-ціни на який складають приблизно 75 доларів за кілограм. При цьому варто враховувати, що зазначена вартість частково теоретична, тому як на практиці дуже часто виявляється, що “всі запаси копальні-Лувак розпродані”.

Історія і правила споживання чаю і кави

А ось в Джакарті набір з пакетика з 150 грамами справжнього копі-Лувак, чашки з блюдцем і кришкою коштує трохи більше 50 доларів. Ще б пак, адже кожен покупець заповнює сертифікат, що гарантує автентичність продукту і засвідчує, що до споживача пакет з кавою дійшов нерозпечатаним.
Більш того, в індонезійській столиці вже відкрито ціла мережа кафе з однойменною назвою, де копі-Лувак можна і просто спробувати – вже за ціною “всього” вісім доларів за чашку. До речі, ціна ця по індонезійським мірками позамежна.

Чому так дорого?

Пояснення просте: процес виготовлення дуже складний – доводиться шукати екскременти мусанг азійський, які обирають лише найкращі ягоди. Причому мусанг азійський, які живуть на волі.

Сировина виробники отримують від селян. Пройшли попереднє очищення зерна сушаться на сонці, потім проходять обдирання, промиваються кожне окремо, знову сушать на сонці і лише після цього обсмажуються. Надзвичайно обережно і уважно.

Спори про каву: варити або розчиняти?

Нарешті, копі-Лувак – товар сезонний: “урожай” збирають раз на рік і всього протягом трьох місяців, а його запас обмежений. Особливо враховуючи, що велика частина йде на експорт (зокрема, до Великобританії і Гонконг).
А що ж таке копі-Лувак, який є торговою маркою? А це тільки 3% справжнього, а все інше – добірна арабіка.

До речі, найдешевший кави в світі теж п’ють в Індонезії. Втім, це, можливо, правильніше було б назвати словом “чай”: ті-тіунка – це заварені окропом листя кавового дерева, попередньо обсмажені над відкритим вогнем.

Цікаве для мандрівників:


Китай чекає на Тебе!


 Тур в Китай

Comments are closed.