У період з 2008 по 2012 рік в Іспанії припинили роботу 50 тис. барів. Про це свідчать дані Іспанської федерації готельного господарства(FEHR). Обсяг виробництва в цьому секторі скоротився на 13%. Як пояснили представники FEHR в щорічній доповіді, скорочення об’ємів продажів, падіння цін і підвищення податків і витрат привели до закриття багатьох закладів, які частенько були сімейними. У 95% з них працює менше 10 чоловік, а в 45% співробітників і зовсім немає – справи ведуть виключно індивідуальні підприємці. Бари – найчисленніша група закладів в секторі готельного господарства, тому в ній існують проблеми, пов’язані з надмірною пропозицією, – пояснюють представники FEHR.
За їх оцінками, в 2012 році в Іспанії налічувався 197 391 бар. Загальний оборот досяг 51,363 млрд євро(43% від загального обороту готельного господарства). У докризові роки, з 2000 по 2008, оборот виріс на 47,5%. Другою за чисельністю групою виявилися ресторани – їх в країні налічується 73 023. З 2008 рік їх стало більше приблизно на 3 000. На долю ресторанів доводиться 43% виробництва сектора готельного господарства, а в 2012 році розмір обороту досяг 40,435 млрд євро – на 4,1% менше, ніж в 2008-му, – розповідають представники FEHR.
На долю готелів в Іспанії доводиться 14% виробництва готельного господарства. У 2012 році число готелів в Іспанії складало 16 981, а розмір їх обороту досягав 17,11 млрд євро. З 2008 року в країні з’явилося трохи більше 500 нових готелів. В цілому в 2012 році в цьому секторі працювало 1 322 200 чоловік. З них 1 060 600 працювали в ресторанному бізнесі, а ще 315 600 – в готельній сфері.